dimarts, 10 de novembre del 2015

La Bicicleta i el Cine




De un temps cap qui, i veien  el  panorama que ens ofereix  la tele,  amb lo referent a peli cules, he decidit pas arme  al cine minoritari, que poc a poc cada dia l´entenc mes,  per la filosofia que ens aporta, molt diferent a las programacions que pauten cada setmana,  cinc peliculas una rere altre, lo que abans s´anomenava "sesio  continua" .

La primera que bai visualitza es una que a  ! l´any 2008 va ser Palma d´or al festival de Cannes!  i dirigida per Laurent Cantet,  es, La Clase  amb va agradar per la problemàtica que porten als adolescents, i la forma de orientar-los  amb ma esquerra.

Pero no en parlaré d´aquesta, voldria parlar de la segona, un film dirigit per el director Haifaa Al Mansour, que va ser la guanyadora !!Festival de Venècia!!  2012 com a millor peli cula d´art  i en saig.

Wadjda, (Wod Mohammed) es una adolescent d´ uns dotze o tretze anys viu amb la seva mare(Reem Adbullah)  als suburbis de Rial, país de religió  Musulmana,  on ja es sabut que les dones del moment que neixen son ciutadans de tercera categoria, guapisima  la adolescent, amb uns ulls que et captiven des de  el primer instant que la veus.

Jo no entenc lo de  anar vestides normals a casa, i  tenir que transformar-te  per surti  al carre, negras fins als peus i tapades  amb  un vel que s´anomena Hiyab, personalment el trobo denigrant per la dona.


La mare al tenir la seva filla, i després d´un part dificultós, va quedar estèril per parir mes fills, llavors la tasca de buscar nova esposa, recau en la mare d´ell, tot casaments arreglats

El pare esta fen els preparatius de boda amb altre dona, i com es costum entre els Musulmans es te que acceptar la segona esposa i les que calguin, per des contat  ella i la seva mare i  tenen  que assistir. Els diners que tenia estalviats per la bicicleta els dona a la mare per que es compri un bon vestit.

La noia es amiga d´un jovenet de la seva edat  que te una bicicleta, ella esta obsessionada  amb tenir  una, i la vol de color Verd, recull moneda a moneda tot lo que pot, fa polseres i les ven, tota mena de treballs per guanyar diners i  poder comprar la bicicleta, la te aparaulada al "Bassar", on la va veure   i li va robar el cor, la mare li diu que les noies no poden gaudir de segons quines coses dons El Coran o te prohibit, però es mes forta la seva il·lusió i  determinació,  que la paraula de la seva religió.

L´escola on va, fan  una demostració de llegir  El Coran, alguns versicles, on va inclòs  la forma de llegir ,interpretar i donar forma als versicles del esmentat llibre, tan sagrat per els Musulmans amb un premi en metílic per la guanyadora..

Quan comença a llegir no te idea de res, no entén els significats,algunes  paraules  no sap donar la entonació que hi toca, i es la seva mare indican  el to necessari  de llegir,  quan ella comença a domina la tecnica   quan  re zas  El Coran s´allargant  les paraules com si fos un cant., ben resat es bonic de sentir.

Guanya el concurs, i aquí ve la seva decepció , quan li pregunta'n  que farà  amb els diners, ella diu que seran per comprar la bicicleta, llavors li diuen que les noies no poden muntar amb bicicleta per perill de perdre la Virginitat, el seu mon s´enfonsa i plora decepcionada, es quan dies després la mare l´obsequia amb la bicicleta, la mare entén que la vida ha estat injusta amb ella, que la religió  no te dret a decepcionar a ningú  per raó  del sexe amb el que ha nascut.

Crec que la mare veu i entén  que el pare fa la seva vida en raó de lo que les lleis Musulmanes diuen,  sempre beneficiant al home i  humiliant  la dona, aquest es el motiu que fa obrir els ulls a la mare, davant l´injustícia que ha patit la jove neta  Wadjda, !la noia d´els ulls captivadors.

Peli cula  que recomano, es un cine diferent,  però  mes interessant  que moltes peli culas de cine que setmana rere setmana programam, repetint moltes de las peli culas,  fins l´avorriment.